Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Gregorián Borpince

Pincészet, Kisapáti

Cím
8284 Kisapáti, Bem Apó u. 13.
Borvidék
Badacsony
Terület
Balaton környéke | Veszprém megye | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 30 940 8017
Email
info@gregorianpince.hu
Honlap
www.gregorianpince.hu

A tulajdonos felmenői már a múlt század elején is itt termeltek szőlőt, készítettek bort. Így természetes a borászat hagyománytisztelete, de fontos a modern technológiák alkalmazása is, különösen, hogy a szőlőbirtok több évtizedig állami és szövetkezeti tulajdonban volt a szocialista rendszernek „köszönhetően”.

Tovább

Ezért, a rendszer múltával, az 1990-es évek végén, olyan új fajták és módszerek telepítésére és meghonosítására nyílt lehetőség amelyek kiválóan alkalmazkodnak a jelen kor íz és ízlés világához. Kiváló, különleges ízek, aromák jelennek meg a borokban a vulkáni tevékenység következtében bazalt, illetve bazalttufa alapú talajon termett szőlőből. A talaj általában igen köves, de jó termőképességű. A klíma kontinentális, télen hideg, de a hegyek által körülölelt területen a vesszők nem fagynak el. A nyár forró és száraz, szikrázó napsütéssel, de az éjszakák hűvösek. A szőlőtermő területek kicsik, szabdaltak, így sok kézimunkát igényelnek, amit az itt élő emberek több évezredes őseiktől beívódott tapasztalattal művelnek.