Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Kunvin Borászat

Pincészet, Jánoshalma

Borász
Ádám Gyula
Cím
6440 Jánoshalma, Borpince u. 2.
Borvidék
Kunság
Terület
Bács-Kiskun megye | Dél-Alföld
Telefon
+36 77 401 084
Email
kunvin@kunvin.hu
Honlap
kunvin.hu

A kéleshalmi pincészetünkben lévő szőlőfeldolgozó az elmúlt évek technológiai fejlesztésének köszönhetően teljes egészében korszerűsítve lett. Új szőlőfogadó-, feldolgozórendszer került beépítésre. A szőlő préselését nagyteljesítményű pneumatikus (Diemme) sajtók végzik.

Tovább

Számottevően bővült a hűthető kóracél erjesztőtér (12.000 hektoliter) és a hűtőkapacitás is. A mustok tisztítását flotációs eljárással végezzük. Célunk a gyors, irányítható szőlőfeldolgozás és fermentáció.

A tisztított fehér és rosé mustot fajélesztős beoltás után 14-18°C-on erjesztjük. A gyümölcsösebb vörösborok erjesztése 20-22°C-on történik, a testesebb, magasabb cukorfokú vörösöket 25°C körüli hőmérsékleten hosszabb ideig héjon áztatjuk. Megfelelő évjárat esetén késői szüretelésű (töppedt vagy fagyott) fehér szőlőből oxidatív technológiával különleges minőségű desszertborok is kerülnek a pincébe. A borok tárolása és kezelése rozsdamentes és hagyományos hordókban történik. Ez alól kivételek a magas alkoholtartalmú, extraktdús fehér- illetve vörösborok, melyeket fahordókban érlelünk. A készrekezelt borok minősítés után palackozott formában kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A reduktív technológia bevezetésével a fehér szőlőfajtákban rejlő – korábban nem tapasztalt – új íz- és illatvilágot sikerült megismernünk. A gyümölcsös fehérborok mellett az utóbbi években késői szüretelésű desszertborokat is készítünk. A kékszőlőkből nyert vörösborokat saválló tartályokban hosszan tartó héjon erjesztéssel és tölgyfahordókban történő érleléssel állítjuk elő. Évjárattól függően 4.000-7.000 tonna szőlőt dolgozunk fel, 10.000-30.000 hektoliter bort vásárlunk és 50.000-70.000 hektoliter bort értékesítünk. Felvevőpiacunk elsősorban Magyarország, de szállítunk Csehországba, Lengyelországba és Szlovákiába is.