Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Polyák Borászat

Pincészet, Kunszállás

Tulajdonos
Polyák Mátyás
Cím
6115 Kunszállás, Szent Vince u. 1.
Borvidék
Kunság
Terület
Bács-Kiskun megye | Dél-Alföld

A Kunsági bor története: Kunsági borvidék a homokos talajú Alföldön található, az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke. Korábban a szőlők egy részét a futóhomok megkötése miatt telepítették ide. A terület nagysága 27 903 hektár.

Tovább

Az itt termelt borok úgynevezett mindennapok bora. Kunszállás területén 1960-as években a Kunszállási Alkotmány Mezőgazdasági Termelő Szövetkezetben saját termelésű borokat palackoztak, melyeket több száz hektáros területen termeltek meg, a település határában az ültetvényeken. Ezen ültetvényeknek ma már nyoma sincs a területeken.

Polyák Mátyás saját birtokán telepített szőlő ültetvényt, hogy a tradícionális ízeket elhozza az emberek mindennapjaiba. A borászati üzem alatt egy látványpince megépítésére is sor került. A borászati üzemet egy 25 m hosszú boralagút köti össze a látványteremmel, melynek különlegessége egy szentély, ahol Szent Vince bronz szobra látható, melyet Rétfalvi Sándor szobrászművész alkotott.