Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Lesence Borászat

Pincészet, Lesencetomaj

Alapítva
1997
Tulajdonos
Kázsmér János
Cím
8318 Lesencetomaj
GPS
46.85139540, 17.35674630
Borvidék
Balaton-felvidék
Terület
Balaton környéke | Balaton-felvidék | Közép-Dunántúl | Nyugat-Magyarország | Veszprém megye
Telefon
+36 1 326 5676
Email
lesencert@t-online.hu

Szőlőültetvényeink és a borászati létesítményeink a Balaton észak-nyugati csücskénél, a Tapolcai medence nyugati lankáin terülnek el. A „magyar tengerként” ismert tó meglehetősen nagy vízfelülettel, illetve –tömeggel bír, a partja mentén található domboldalakon, fennsíkokon a szőlőnek rendkívül kedvező mikroklímáról gondoskodik. Ezzel magyarázható, hogy e vidék több-ezeréves szőlő- és borkultúrára tekinthet vissza.

Tovább

A Lesence ma már inkább csermely, mint patak, de évmilliókkal ezelőtt sodrásával és üledékével a balatoni torkolatánál kialakított egy mintegy 50 km2 nagyságú területet. Így jött létre a festőiTapolcai medence, amit keletről 5 millió éves vulkanikus kúpok, úgy nevezett „tanúhegyek”, nyugatról pedig a Pannon-tenger üledékéből 6 millió éve képződött mészkőhegyek, a Bakony hegység nyúlványai szegélyeznek.

Szőlőtermelés a környék három, Lesence- előnevet viselő községének (a legnagyobb: Lesencetomaj) határában, mintegy 400 hektáron folyik. Szőlészetünk 80 hektáros területéből 50 ha észak-dél tájolású, a Balatonra néző domboldal. Nappal a tó víztükre melegíti, éjszaka a Bakonyból leáramló hideg fuvallat hûti az érő fürtöket.

A táj idegenforgalmi szempontból is vonzó. A kirándulók, a vízi sportok szerelmesei, és a borkedvelők egyaránt megtalálják számításukat. A történelem viharait megélt várromok, a tó adta lehetőségek, festői környezetben elterülő szőlőskertek és kisebb, nagyobb borászatok – hogy csak néhány példát említsünk – mind az ide látogatók hasznos és kellemes időtöltését szolgálják.