Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Csiszár Család Pincészete

Pincészet, Paloznak

Alapítva
2003
Borász
id. Csiszár Péter
Cím
8229 Paloznak, Zrínyi utca 0875 hrsz.
Borvidék
Balatonfüred-Csopak
Terület
Veszprém megye | Balaton környéke | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 30 987 4414
Email
csiszarp@infornax.hu
Honlap
www.csiszarpince.hu

Családunk generációk óta kötődik a szőlőtermesztéshez, borászathoz. A szakmai fogások, fortélyok apáról-fiúra, nagyapáról-unokára szállnak.

Tovább

Mintegy 10 ha területen gazdálkodunk, melynek termését 2003-ig értékesítettük és csak kis hányadát dolgoztuk fel saját célra. Ekkor építettük fel saját pincészetünket, ahol korszerű technológia és a hagyományok ötvözésével állítjuk elő borainkat. Az üzem méretéből és jellegéből adódóan „családi” vállalkozás, melynek működtetéséből a család apraja nagyja kiveszi a részét. Mondhatjuk, hogy manufakturális.

A szakmai irányítást és a fizikai munkák zömét a családfő id. Csiszár Péter végzi, aki kertészmérnök, de például mind a 10 ha metszését a mai napig saját kezűleg végzi el a téli hónapokban. Egy személyben szakirányító, traktoros, borász, laboros és néha vendéglátós. A feleségre Aliz asszonyra hárul a főállású munkaviszony mellett a jövedéki ügyintézés és a kereskedelem is, valamint a csoportos fogadásoknál a zsíros kenyér és a hidegtál elkészítése. A legnagyobb fiú, ifj. Csiszár Péter fogja a szakmai munkát tovább fejleszteni, hiszen jelenleg a kecskeméti főiskolán szőlőtermesztést és borászatot tanul, szabadidejében a szőlőültetvények és a pince kétkezi munkása. A középső fiú Gábor fogja a vendéglátást tovább vinni, jelenleg a vendéglátó-ipari szakközépiskola végzős tanulója, szabadidejében ő is a szőlészet és borászat kétkezi munkása, valamint a pincepörköltet igénylő csoportok szakácsa. A legkisebb fiú Miklós életkoránál fogva általános iskolai tanuló, szabadidejében ő is tevékenyen részt vesz a gazdaság működtetésében.

Mindez családi jellegű gazdálkodás, hiszen a szőlőtermesztéstől a borok palackozásáig mindent saját kezűleg végzünk, még a palackok címkézését is. Célunk, hogy a Csopaki bor hírnevének visszaállítása, hogy a „Csopaki Rizling” újra méltó helyére kerüljön a fogyasztóknál. Azt hogy helyes úton járunk, bizonyítják a borversenyeken elért eredményeink. 2004-ben az Olaszrizlingünkkel elnyertük a Hegyközség „Év Borosgazdája” címet. Területünk nagy része Paloznakon található, melynek ideális fekvésűek a szőlőtermesztést szempontjából, itt a termés minősége mindig jobb a csopakinál. Ezért a jelmondatunk: A legjobb csopaki Paloznakon terem.