Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Pocca Pince

Pincészet, Felsőörs

Cím
8227 Felsőörs, Vadszőlő köz
Borvidék
Balatonfüred-Csopak
Terület
Balaton környéke | Balaton-felvidék | Veszprém megye
Telefon
+36 30 921 1914

Kis családi pincészetünk Felsőörsön, a Pocca dűlőben található, innen kapta a nevét is. A Pocca Pince a Csopak Környéki Borút Egyesület minősített állomása, a szőlőterület nagysága jelenleg 0,6 ha, melyen 3-10 éves ültetvények találhatók.

Tovább

A különleges mikroklíma és a talaj adottságai ezen a környéken kimondottan kedveznek a szőlőtermelésnek, minden lehetőség adott hozzá, hogy finom, karakteres borok születhessenek.

A borászatnak vannak ugyan családunkban több generációra visszamenő hagyományai, mi azonban csak az ezredforduló tájékán csöppentünk bele, - amikor is egy 100 éves pincét megvásároltunk -, pincészetünk tehát viszonylag fiatalnak tekinthető, ám igyekszünk a tradíciókra támaszkodva, de ugyanakkor a modern technológiák adta lehetőségeket is kihasználva, egyedi, kézműves borokat készíteni. A feldolgozásnál a hagyományos lábbal taposás jól megfér a hűtött erjesztéssel, csakúgy mint az ászokhordós érlelés a fémtartályos tárolással. 

Borainknál elsősorban az elsődleges fajtajelleg és gyümölcsösség megőrzésére törekszünk. Célunk az, hogy borainkban a dűlőre, „terroir”-ra jellemző jegyek megjelenjenek. A szőlőben ezért gondos terméskorlátozást alkalmazunk, garantálva ezzel a biztos beérést, és hogy minél több íz- és zamatanyag kerülhessen a bogyókba. Hiszünk abban, hogy a jó bor alapja az érett, egészséges szőlő. Fehér borainkat reduktív eljárással készítjük, és saválló tartályokban tároljuk, míg vörös boraink a héjon áztatást követően barrique hordókban érlelődnek, és egy év után kerülnek lepalackozásra.

Évente 3-4 ezer palack bort készítünk, évjárattól függően. Kizárólag hagyományos, tájjellegű fajtákkal foglalkozunk, jelen pillanatban olaszrizlingből, szürkebarátból és cabernet sauvignon-ból készítünk borokat. Cabernet franc ültetvényünk jövőre fordul termőre, de további fajták telepítését is tervezzük.

Pincénknél lehetőséget biztosítunk csoportos borkóstolásra is, azok számára, akik egy diófa árnyékában, kellemes környezetben szívesen koccintanának egy pohár borral, és beszélgetnének el egymással és a borásszal.