Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Vázsonyi Pincészet

Pincészet, Litér

Cím
8196 Litér, Nap u. 39
Borvidék
Mátra
Terület
Veszprém megye | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 921 48 21
Email
tothstamas@gestorconsulting.hu

Az általunk megjelenített borok a Mátrai Borvidék kiváló minőségű és adottságú, 1915 óta folyamatosan működő, Vázsonyi Pincészetből származnak. A Mátra hegység déli, dél-keleti lejtője, vulkanikus talaja, a Markazi-tó, olyan speciális mikroklímát produkál, ami egyedi minőségű borok és borkülönlegességek készítését teszik lehetővé.

Tovább

Markaz község a Mátra déli lejtőjén, a Kékes lábánál, festői környezetben terül el. Kedvező földrajzi adottságát az írásos dokumentumok szerint az 1740-es években felismerték és kihasználták az itt élők. A szőlőtermesztés kultúrája erre az időre vezethető vissza. A szőlőfajták közül a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Szürkebarát, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak tájjellegű ételekhez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát.

Ez a hely „ Ahol a Nap és a hegy összeér”. Az itt készült fehér borok elsősorban friss virág és gyümölcs illatukról híresek. Az itt érlelt bor hidat ver embertársainkhoz, barátságot köttet ember és ember között. Az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörös boroknál is jellemző. Markaz és Visonta térségében gyönyörű vörös borokat kóstolhat az ide látogató. A körzet kiemelkedő bortermelő települései: Abasár, Markaz, Visonta, Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos.

A Vázsonyi Pincészet saját gazdálkodásból származó, termelt szőlőt az alábbi pincetechnológiákkal munkálja meg. Fahordós (ászokhordós) erjesztés, érlelés, barrique, acéltartály, hűtött erjesztés. A borok hivatalos OBI minősítéssel rendelkeznek, a 2012. évjáratú borok jelleg minősítés alatt állnak. Amiket be kívánunk mutatni az a Tramini, a Cserszegi fűszeres, a Zweigelt, a Kékfrankosból készült Rosé, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és az Olaszrizling.