Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Poros Borház

Pincészet, Üröm

Alapítva
1988
Tulajdonos
Poros Tibor
Cím
2096 Üröm, Rákóczi Ferenc utca 50/b
Borvidék
Tokaj
Terület
Pest megye | Közép-Magyarország
Telefon
+36 20 226 2839
Email
tibor.poros@gmail.com

Bodrogkisfaludon, a Tokaji borvidéken születtem és nőttem fel. Első emlékem a szőlőről egy kép nagypapámról, ahogy egy délelőtti kapálás után elaludt a szőlő végében álló diófa alatt. Már gyerekként örömmel mentem segíteni neki, sokat mesélt, nagyon szeretett. Szerette a szőlőt, és szeretett engem is. Ez a szeretet maradt meg bennem a mai napig ha a szőlőre vagy a borra gondolok. A családban több borász is van. A bor mindig valami többet jelentett számomra, a nagypapám, édesapám, édesanyám gondos munkáját szorgos küzdelmét.

A papám 1988-ban alapította a pincét. A pince és feldolgozó fejlesztése jelenleg is zajlik. 5000 liter bor befogadására alkalmas zempléni tölgyfahordó, és 1600 liter saválló edény áll rendelkezésre a borok készítéséhez. Jelenleg évi 3000–5000 liter bor előállítása folyik a borászatban. 

Borászként az édesapámtól tanultakat ötvözöm a mai kor elvárásaival. A borok hagyományosan készülnek, középorsós présekkel, tölgyfahordós erjesztéssel és érleléssel. A szőlők a Várhegyen, Bodrogkisfalud határában találhatóak, kitűnő fekvéssel rendelkeznek. 

Poros Tibor