Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Balog Árpád Kézműves Családi Borászata

Pincészet, Hódmezővásárhely

Borász
Balog Árpád
Cím
6800 Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 95.
Borvidék
Csongrád
Terület
Csongrád megye | Dél-Alföld
Telefon
+36 30 648 0049
Email
info@balogarpad.hu
Honlap
www.balogarpad.hu

A mintegy 4 ha szőlőterületet 2012-től kezdődően vásároltam, főleg Csongrád és Bokros határában. Jelenleg, ezen a vidéken nagyon sok elhagyott terület van, ezért erős kontrasztot mutat a több tíz éve elvadult tájban a szépen művelt szőlőskert. Jelenlegi fajtáink: kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, kadarka, zöldveltelini, kövidinka, muskotály és egy kevés bakator.

Tovább

Borászatunkban kezdettől fogva fő motiváció, a bor szeretete. A szőlő művelése és a bor elkészítése során nagyon fontos, hogy minden munkafolyamatnál tiszteljük a természetet és őrizzük a hagyományokat. Számunkra a régiek bölcs megfigyelései többet jelentenek, mint számos technológiai leírás. A szőlőt hagyományos módon műveljük, a vegyszerezést minimálisra szorítjuk és csak a természetben előforduló alapvegyületeket használunk (kén, réz). Erős hozamkorlátozással dolgozunk (minimum 0,5 kg/tőke – maximum 2 kg/tőke), gyomirtó vegyszert egyáltalán nem használunk, kézi és gépi munkával tartjuk tisztán a szőlő sorokat és sorközöket.

A szüretet a szőlő teljes érésekor kezdjük, a történelmi szüret időpontokkal egybecsengve. Mivel mindent elkövetünk, hogy kiváló minőségű szőlőt termeljünk, ezért elmondhatjuk, hogy ezek után a bor szinte magától elkészül, nekünk nincs más dolgunk csak hagyni, hogy a természet tegye a dolgát és ügyelni, hogy ne rontsuk el. A fehérbort, a rozét és a sillert tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük.

A vörösbort kádban, héjon erjesztjük (30 vagy 50 vagy 70 nap), majd a bort leszínelve tölgyfahordóban érleljük. Fontos, hogy nem használunk prést csak színelő hengert, ennek lényege, hogy csak annyi lét nyerünk ki a szőlőbogyóból amit saját maga kiad préselés nélkül. A bor készítése során nem kerül bele semmi segéd és adalék anyag, az egyetlen amit használunk, az a természetben is fellelhető kén. Borainkat igyekszünk kénszegényen tartani vagy akár teljesen kénmentesen (2013-as borok teljesen kénmentesek).