Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Biovitis Pincészet

Pincészet, Kisapáti

Alapítva
1994
Cím
8284 Kisapáti
Borvidék
Badacsony
Terület
Veszprém megye | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 87 415 350
Email
biovitis@hotmail.com
Honlap
www.biovitis.hu

Magyarország első bioszőlészete és bioborászata.

A tágas Tapolcai-medence mozgalmas és szép tájában nemrég még működő tűzhányók, bazaltsapkás tanúhegyek egyik legjellegzetesebbje a 415 m magas Szent György-hegy. A vulkáni tevékenység során keletkezett, a bazaltfennsík szélén sorakozó - rendszerint tekintélyes méretű - bazaltoszlopok úgy állnak egymás mellett és mögött, mint egy óriási orgona sípjai. A Szent György-hegy bazaltorgonáinak környékén található a Cselling (Cheilanthes marantae) egyetlen közép-európai előfordulása. Ezen a hegyen a málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve hazánk egyik leghíresebb szőlőtermő táját alakította ki. E tájon a római vincellér metszőkése is dolgozott, a magyar honfoglalás után pedig a keresztény magyar kultúra egyik bölcsője lett e vidék. A BioVitis Bt. 1994-ben alapított családi pincészet.

Tovább

Szent György-hegyen 32 hektár ültetvényen termesztenek több mint 25 éves szakmai tapasztalati múlttal az Európai Uniós szabályoknak megfelelően, ellenőrzött biotermesztéssel szőlőt. Olaszrizlingből, szürkebarátból, sárga muskotályból (muskat lunel), kéknyelűből, és hárslevelűből készítenek a hegy szelleméhez méltó borokat.

Ezek minden évben káprázatos borostyán és arany színekben ragyognak fel a termesztők saját gyönyörűségére. Mégis: a semmihez sem hasonlítható örömöt az jelenti számukra, ha a borkedvelők harmóniát vágyó lelkét nemességgel és melegséggel tölthetik meg általuk. A termőtáj legjellemzőbb szőlőfajtái: az olaszrizling, a szürkebarát, a kéknyelű, hárslevelű és a muskotály.

A szent György-hegyi borok, különösen a rizlingborok nevezetesek arról, hogy könnyen tisztulnak, törésre nem hajlamosak és szép tükrösek maradnak. A zamatanyagok magas fokú kiépülése legtipikusabban ezen borvidék rizlingborainál mutatkozik, amit első sorban a klimatikus viszonyoknak köszönhetünk. A természet itt óriási melegházat alkotott. A szőlőtőkék tenyészeti állapota egészen kiváló.