Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Szent Donát Birtok

Pincészet, Csopak

Borász
Kovács Tamás
Cím
8229 Csopak, Szitahegy
GPS
46.982376, 17.909769
Borvidék
Balatonfüred-Csopak
Terület
Balaton környéke | Veszprém megye | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 20 928 11 81
+36 20 584 12 12
Email
info@szentdonat.hu, pinceszet@szentdonat.hu
Honlap
www.szentdonat.hu

Pincészetünk alapkövét 2001-ben raktuk le, de családunk szőlőhöz és borhoz való kötődése sokkal régebbi gyökerű. Apai ágon közel kétszáz évre visszamenőleg ismerjük családunk csopaki múltját, anyai ágon ugyanez mondható el, csak káli-medencei, azon belül is kővágóörsi eredettel. Mint minden rendes balatoni családnál, így nálunk is változó mértékben, de állandó jelleggel  a mindennapok része volt a háztáji szőlő, a pince, a bor és hozzájuk kötődő munka.

Tovább

A mai birtok felépítésének első lépcsőjét a 90-es évek elején nagyapa után kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlő bővítése, majd újratelepítése jelentette. A régi családi hagyományokat követve és a borkészítés örömének adózva kezdtünk el szőlővel és borral foglalkozni. A következő lépcsőt a mai pince első ütemének 2001-es megépítése jelentette. Egy évre rá a tájjelegű főépület is megépült. Az évek alatt szépen nőtt a birtok is, így 2005-ben került sor az első pincebővítésre, mellyel együtt éttermünk is elkészült. Aki évről-évre ellátogat hozzánk, láthatja, hogy a munka még messze nem állt meg. Önerőből, apránként igyekszünk fejleszteni, bővíteni.

Jelenleg 7 hektáros birtokméretnél tartunk, Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban vannak területeink. Csak saját szőlőt dolgozunk fel és a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltünk le. A pincét lassan újra kinőjük…