Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Bott Pince

Pincészet, Bodrogkisfalud

Borász
Bodó Judit
Cím
3917 Bodrogkisfalud, Kossuth u. 89.
Borvidék
Tokaj
Terület
Borsod-Abaúj-Zemplén megye | Észak-Magyarország
Telefon
+36 20 240 3855
Email
judit.bodo@bottpince.hu
Honlap
www.bottpince.hu

Szlovákiából, Csallóközből származunk, ami nem kifejezetten bortermelő vidék, így a bor szeretete sem a családi hagyományokból fakad. 2000-ben adódott a lehetőség számomra, hogy két kisebb családi pincészetnél dolgozhattam Dél- Tirolban. Mikor az olasz tulajdonosok Tokajban is elindítottak egy kisebb pincészetet, felkértek az igazgatásra. Így történt, hogy egészen kisfiam születéséig a Füleky Pincénél dolgoztam.

Tovább

A saját bírtok sokáig illúziónak tűnt. Én ábrándoztam, álmokat szövögettem, majd újra és újra elhesegettem a gondolatot, Józsi meg realista módon elkezdett szőlőterületet keresni. Így vettük meg az első területet Tarcal határában az Előhegyen. Egy szép fekvesü, agyonterhelt, lisztharmatos szőlőt, ami engem elcsüggesztett, Józsi viszont egyre bizakodóbb lett (ettől már csak jobb lehet!). Ő később a Csontos dűlőre lelve nem is bírt aludni. Kitartása odáig vezetett, hogy 2006 márciusában hivatalosan bejegyezték a BOTT PINCE Kft-t.

Egy kis bérelt pincében fogtunk neki a munkának Tokajban a Szerelmi Pincesoron. 2012-ben sikerült a pincét megvásárolni és egy új feldolgozóval, raktárral és kóstolóteremmel bővíteni. Szőlőterületeinket fokozatosan növeljük. 2005-ben 1 hektárról szüreteltünk, ez 2007-re 3,5 hektárra bővült 2012-ben pedig már 6 ha-t gondozunk 5 különböző dűlőben (Teleki, Előhegy, Határi, Csontos, Kulcsár).

A borokat dűlő szelektáltan palackozzuk, ami nagy segítséget nyújt a különböző területeink megismerésében. A száraz borok mellett egy késői szüretelésű bort is készítünk, mint egy kis fűszert - "BOTT-rytis"-nek hívjuk. Az aszú nagy kihívás. Nem is biztos, hogy minden évben sikerül majd Bott-csinálta aszút készíteni! Próbálkozunk.

 

Továbbra is vannak álmaink. Ezek között elsősorban a Zsedényi család által a század elején épített présház a Csontos dűlő lábánál. Itt szeretnénk kialakítani kóstolótermünket is. Bizunk benne, hogy belátható időn belül ott fogadhatjuk majd az érdeklődőket és a barátainkat.