Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Daróci Nagy Szőlőbirtok és Borászat

Pincészet, Szomolya

Borász
Nagy Lajos
Cím
3411 Szomolya, Széchényi út 36.
Borvidék
Eger
Terület
Heves megye | Észak-Magyarország
Telefon
+36 30 995 22 23
Email
nagy.zsolt@darocinagy.hu
Honlap
www.darocinagy.hu

Hosszú keresgélés után sikerült rátalálni Szomolyán egy ingatlanra, amely egyaránt alkalmas volt pincevágásra, szőlőfeldolgozó és géptároló csarnok megépítésére, s nem mellékesen volt rajta egy helyi védettséget élvező parasztház. Annak épülete felújításra került, s az első időszakban a benne kialakított kóstolóterem fogadta vendégeit.

Tovább

A 2003-ban kezdődött pincevágási beruházás 2005 őszére befejeződött, s jelenleg egy 240 méter hosszú, 4500 légköbméteres, öt ágból álló pincerendszer szolgálja a bortárolási és érlelési tevékenységet. A pince méretei lehetővé teszik nem csak fahordók, hanem 100 hl-es, rozsdamentes bortartályok befogadását is. Napjainkra a pincészet tároló kapacitása elérte a 450 ezer litert. Rozsdamentes tartályok összesen 260 ezer liter, míg a tölgyfa hordók összes űrmérete eléri 190 ezer litert.

A kialakított pincerendszerben került megépítésre a 80 fő befogadására alkalmas kóstolóterem is. A pincék előtt felépített csarnok lehetőséget ad bor tárolására, a szőlő feldolgozására, valamint benne helyezkedik el a palackozó üzem és a vendégek kényelmét szolgáló vizesblokk is.

A bor érlelése fehér borok esetében hagyományos ászok-, a vörös borok esetében  barrique és hagyományos tölgyfa hordókban történik.