Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Fekete Pince

Pincészet, Veszprém

Borász
Fekete Béla
Cím
8200 Veszprém Látóhegy utca 3.
Borvidék
Nagy-Somló
Terület
Veszprém megye | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 20 94 29 089
+36 88 327 407
Email
fekete.kft@upcmail.hu
Honlap
feketekft.com

Somló hegy a kisalföld déli részén, a Bakony alatt helyezkedik el. Magányosan álló, vulkanikus eredetű képződmény. Részben ennek köszönhető, hogy talaja kiemelkedően magas ásványi anyagokban, és borai jellegzetes, minerális jelleget hordoznak magukban. A hegy szőlőtermelés szempontjából több részre bontható, mindegyik sajátos mikroklímával rendelkezik, mely külön egyéniséget kölcsönöz a boroknak.

Tovább

A Fekete Pince a hegy déli lejtőjén, a somlóvásárhelyi oldalon található. Már a 8-as főútról jól látható a hegy derekán található pince, melyhez 3 hektár földterület tartozik. Négy szőlőfajta terem ezen a területen: Hárslevelű, Chardonnay, Furmint és Juhfark. Mindegyik komoly hírnévnek örvend, hiszen a hárslevelű a legnépszerűbb szőlőfajta Somlón, a Chardonnay mindenütt érdeklődést vált ki, de ezen a területen különleges minőséget képes hozni a vulkanikus talajból adódó (kukoricabazalt) sajátosságokkal együtt.

A Furmint a hegy zászlós bora, a Juhfark pedig közismerten keresett fajta, talán egy kicsit azért is, mert sokáig nem volt engedélyezett a telepítése, csak a közelmúltban kezdett el ismét szaporodni a szabályok változása nyomán.