Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Francois President

Pincészet, Budapest XXII. kerület

Borász
Romsics László
Cím
1222 Budapest, Anna utca 5-7.
Borvidék
Etyek-Buda
Terület
Budafok-Tétény | Buda | Budapest | Pest megye | Közép-Magyarország

Budafok a Duna jobb partján, Budától délre, a Tétényi plató északkeleti részén terül el. A Sashegytől déli irányba húzódó, szelid magasságú lösz dombháton át, egy Dunába igyekvő patak völgyébe érkezünk. Ennek a völgynek a fenékvonalában találkozik a lösz a mészkővel.

Tovább

Ennek a geológiai adottságnak köszönhető a szőlészet és a borászat kialakulása. A mészkő alkotta vastag plató, Tétény irányába haladva, teknőszerű hullámokban lejt keleti irányba egészen a Dunáig, ahol 10-20 méter magas szirtfalat, “fokot” - latinul promontóriumot – alkot, ezért is nevezték a területet régen Promontornak.

Mint annyi más helyen Európában a virágzó szőlő- és borkultúrának az 1895-ös filoxéravész vetett véget, amikor is csaknem teljesen kipusztult a szőlő. Ezzel véget is ért Budafokon a szőlőművelés.

A szőlőtermelés megszűntével kialakult Budafok (1885-től változtatták meg Promontor nevét) borászati, kereskedelmi és borászképzési arculata. Magyarországon a pezsgőgyártás második hazája - Pozsony után - Budafok lett.  Az első pezsgőgyár létesítésétől 1882-től, 18 év alatt 6 pezsgőgyár létesült Budafokon, ezt követően további négy, azaz a 40-es évekig összesen tíz.