Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Gróf Buttler

Pincészet, Eger

Borász
Adamovich Károly
Cím
3300 Eger, Nagykőporos út 23-25.
Borvidék
Eger
Terület
Heves megye | Észak-Magyarország

A Gróf Buttler pincészet két eltérő karakterű termőterületről származó szőlőből készíti borait, a terület egyediségét szem előtt tartva. A Szarkás-tető egy riolittufa alapú termőterület, amely kiváló érést biztosít az ott termesztett szőlőnek. A talaj ásványossága vezető karakterként köszön vissza a borokban, ezzel is növelve a Szarkás-tetői borok komplexitását. Ásványosság, elegancia, gyümölcsösség.

Tovább

A Nagy-Eged-hegyen művelt szőlők nem mindennapi borokat adnak. Ünnepi borok ezek, de nem csak ünnepnapra valóak. Minőségüket jórészt annak a fantasztikus termőterületnek köszönhetik, amelyik egészen 501 méterig emelkedik a tengerszint fölé (340-501 méter). Magyarország legmagasabban művelt szőlői ezek. Az egyedi, és semmi máshoz nem hasonlítható ízek a borban a különleges fekvésnek, a szőlő szempontjából ideálisnak mondható talajszerkezetnek és az érést pozitívan befolyásoló mikroklímának köszönhetőek. A teljes ültetvény déli fekvésű, 20-35%-os dőlésszöggel, mészkövekkel sűrűn tarkított rendzina talajjal.

A termőterület egyik különlegessége az a mészmárga réteg, amely az eocén és triász korok határán élt egysejtű élőlényeknek a nummulites-eknek köszönhető. Az elhalt egysejtűek porózus mészkőmárgát hagytak maguk után, melyek ma élénk, mégis elegánsra és kerekre csiszolt savakat biztosítanak a Nagy-Egedről származó boroknak. A sötét színű felső termőréteg, a napsugarakat megtörő és hasznosító triászi mészkődarabok különleges, szinte optimális érést biztosítanak a szőlőnek.