Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Homonna Szőlőbirtok

Pincészet, Erdőbénye

Borász
Homonna Attila
Cím
3932 Erdőbénye, Hunyadi u. 61.
Borvidék
Tokaj
Terület
Borsod-Abaúj-Zemplén megye | Észak-Magyarország
Telefon
+36 47 336 082
+36 20 598 4195
Email
homonna@homonna.com
Honlap
homonna.com

A birtok szőlőterületei két település, Erdőbénye és Olaszliszka határában találhatóak. Az olaszliszkai Meszes-major Csáky aldűlőjében 0.3 ha hárslevelű terem. Az ültetvény térállása 2 X 1 m, az eredetileg hagyományos, 10000 tőke/hektár tőkesűrűségű, bakművelésű szőlő 2004-ben lett átalakítva.

Tovább

Jelenleg kordonon műveljük, rövid csapos metszéssel, a tőkénként 8-12 világos rügyet hagyva. A dűlő talaja agyagos, ami biztosítja a talaj kitűnő vízháztartását, tapasztalataink szerint a hárslevelűnek igen kedvező ez a környezet. Évről-évre egészséges, aranysárga és tökéletesen érett fürtöket szüretelhetünk erről a területről.

Az Olaszliszkához tartozó Határi dűlőben fekszik a birtok általunk legértékesebbnek tartott része. A közel két hektáros, bakművelésű szőlő kora körülbelül 80 év. A furmint régi, kis fürtű változata terem itt. A talaj a felső részen erősen erodált, köves, az alsó részen viszonylag vastagabb a termőréteg. A kizárólag kézi munkával művelt szőlő a többi területhez képest korábban érik és keveset terem, de mindig kitűnő minőséggel hálálja meg a gondoskodást. A termés nagy részéből száraz bort készítünk, de az innen származó késői szüretelésű szőlő fontos részét alkotja az Édes Hármasnak.

A terület alsó részén kísérletképpen eltelepítettünk 0.2 ha kövérszőlőt, ami két év múlva fog termőre fordulni. A Határi Erdőbényéhez tartozó részén fél hektár terület tartozik a borászathoz. A 2.8 méter sortávolságú, kordon művelésű szőlő java része furmint, T-85 és T-92 klónok, jellemzően nagyobb fürt és bogyómérettel, kisebb hányada hárslevelű. A a szőlő itt kitűnően aszúsodik, édes boraink gerince innen kerül ki.