Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Kékhegy Pince

Pincészet, Gyöngyöspata

Borász
Piroska Tibor
Cím
3035 Gyöngyöspata, Ady Endre út
GPS
47.816485, 19.783067
Borvidék
Mátra
Terület
Heves megye | Észak-Magyarország

Kis családi borászat vagyunk Gyöngyöspatán, 2009 óta foglalkozunk borászkodással és első területeinket 2010. decemberében vásároltuk. Mindketten a budafoki Soós István Borászati Szakközépiskolában szereztünk Borász képesítést. A borkészítésről vallott filozófiánk egyszerűen megfogalmazható: élni a természet adta lehetőségekkel és a lehető legcsekélyebb beavatkozással segíteni azt a természetes folyamatot, amikor a szőlő levéből bor lesz.

Tovább

Célunk minél kevesebb beavatkozással, minél természetesebb módon elősegíteni egy olyan bor megszületését, amely magán hordozza a termőhely értékeit és a fajta legelőnyösebb tulajdonságait.

Nem elegendő ugyanis egy jó terroir bort vagy egy jó fajtabort elkészíteni. Meggyőződésünk, hogy mint egy szép borban, ebben is meg kell találni az összhangot. Gyöngyöspatán illetve a Mátrai borvidéken ez komoly feladatot és kihívást jelent az új utat kereső borász számára. Úgy gondoljuk, hogy az üde, friss fehérborok hazájának titulált Mátrai borvidék még nem találta meg igazi arculatát, nem alakult ki egy a borvidékre jellemző és a borvidék tulajdonságaihoz jól igazodó fajtaszerkezet. Nagyrészt a szocializmus idején telepített egyszerűbb bort adó borszőlő fajtákkal és nagy arányban csemegeszőlő fajtákkal találkozhatunk az akkor jellemző, mára korszerűtlen művelésmódokkal kiegészítve. Ez a jó adottságú, dombvidéki dülők esetén – mint a Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Szűcsi környékiek – különösen pazarlás.

Feladatunknak tartjuk segíteni ezt a vidéket az útkeresésben, hogy felzárkózhasson megérdemelt helyére a magyar borvidékek között. Szeretnénk jó adottságú dűlőkben további saját területekre szert tenni és kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal, hogy megtaláljuk az adott területre legjobban illőt. Célunk ugyanis olyan szép, kézműves borok elkészítése, melyek visszatükrözik a fajta és a termőterület harmóniáját.