Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Neiner Pince

Pincészet, Szekszárd

Borász
Neiner András
Cím
7100 Szekszárd, Bethlen Gábor u. 23/b
Borvidék
Szekszárd
Terület
Tolna megye | Dél-Dunántúl

A Neiner Pince egy kis családi borászat a szekszárdi történelmi borvidéken, három hektár szőlővel, két kiváló dűlőben: Őcsényi-hegyen és Porkoláb-völgyben. Hagyományosan bortermelő família a miénk. Családunk évszázadok óta Szekszárdon él – nagyapáink még az 1700-as évek elején érkeztek Bajorországból – és foglalkozik borkészítéssel, mindig újra kezdve, amit háborúk, természeti csapások, diktatúrák tönkretettek, elvettek.

Tovább

Hárman vagyunk testvérek (János, András, István), mi műveljük a szőlőt, gondozzuk a birtokot, borászkodunk a pincében. Gyakorlatilag manufakturális módszerekkel dolgozunk, megőrizve az évszázadok során átadott hagyományos eljárásokat (nyílt erjesztés, kézi csömiszölés, fajélesztő nélküli spontán erjesztés) miközben a mai kor vívmányaiból is használjuk a feltétlenül szükségeseket (pl. hűtés, zúzóbogyózó). Emberöltők szorgos munkája ez a ma kicsinek számító birtok, amely nekünk sok munkát, ugyanakkor örömet és büszkeséget is szerez, benne a Neiner Pince “ékköveivel”, a két, ma már igazi hungaricumnak számító Kadarka ültetvénnyel.

A borászat fajtaösszetételében alapvetően a Kárpát-medencében honos szőlőkre helyezzük a hangsúlyt: Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt és Olaszrizling van legnagyobb mennyiségben, a világfajták közül pedig a Merlot és egy kevés Cabernet Sauvignon.