Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Nyári Pince

Pincészet, Hegymagas

Alapítva
1997
Borász
Nyári Ödön
Cím
8265 Hegymagas Szent György-hegy
Borvidék
Badacsony
Terület
Veszprém megye | Balaton környéke | Közép-Magyarország
Telefon
+36 30 942 31 74
+36 87 709 469
Email
info@nyaripince.hu
Honlap
www.nyaripince.hu

A Balaton-felvidék nyugati végén fekszik a 415 m magas tanúhegy, a bazaltkupolás Szent György-hegy. Vulkanikus lejtőin évszázadok óta folyik szőlőtermesztés, így a hegyoldal tele van bazaltból épült pincékkel. A tájba illő ház és pince 1999-ben elnyerte a „Balaton-felvidék legszebb pincéje” címet.

Tovább

A Nyári Pince borait rendre arany-, ezüst- és bronzérmekkel díjazzák a helyi és országos borversenyeken. Az új borok első megmérettetése a minden évben megrendezett Szent György Napokon történik. Az áprilisi György nap körüli egy héten minden a szőlőről és a borról szól a környező falvakban. A rendezvény zárásaként, vasárnap kerül sor a borverseny eredményhirdetésére, amelyen a pince borai évek óta a díjazottak között vannak.

Az épület felújításához 1994-ben kezdtek, a hagyományos népi építészeti stílus megőrzésével. Az egyetlen eredetiben megmaradt ajtó a régi pince bejárata, ez szolgált mintául a külső ajtók borításához. A hagyományos jelleg megtartása (ablak- és ajtónyílások nagysága, magassága, rusztikus külső és belső burkolatok, régi és régies vasalások) adja a bor hiteles közegben való bemutatásának lehetőségét. A homlokzat is tükrözi a ház jellegzetes stílusát: Somogyi Győző alföldi festőművész készítette mesterien szép kivitelben a homlokzatdíszt, Szent György lovag reliefjét.