Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Sabar Borház

Pincészet, Káptalantóti

Borász
Nagy László
Cím
8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 2.
Borvidék
Badacsony
Terület
Veszprém megye | Balaton környéke | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 30 518 4540
+36 30 984 6540
Email
sabar@sabar.hu
Honlap
sabar.hu

A vállalkozás névadója a Káptalantóti község határában emelkedő, 217 méter „magas” Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike, melynek lábánál a pince és a szőlőterület jelentős része található.

Tovább

Borászatunk története a Sabar-hegy lábánál lévő régi pinceépület megvásárlásával kezdődött. Az épület 1937-ben épült. Mindig pince-présház-lakóház funkciót töltött be, de mivel hosszú évek óta nem lakták már, így állapota folyamatosan romlott. Víz és villany nem volt. Szerencsére mi azelőtt akadtunk rá, mielőtt az idő helyrehozhatatlan károkat tett volna benne.

Az épület az utóbbi években jelentős változáson ment keresztül. A megújult külső mögött jelentős infrastrukturális beruházások eredményei is meghúzódnak, és az épületbelső megtelt élettel - rozsdamentes acéltartályok, tölgyfahordók, borászati gépek és eszközök töltik meg a pincét és a feldolgozó helyiséget. Ugyancsak nagy előrelépésként éljük meg a pincéhez vezető makadámút megépítését, de nem kevésbé örülünk a vaskályhánknak, ami most már a hideg napokon is kedélyessé varázsolja a kóstolókat, borvacsorákat.

Pincénket 2013-ban kibővítettük, új pinceágat és borkóstoló teraszt építettünk, amelyeket 2013 őszén avattunk fel.