Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Somlói Apátsági Pince

Pincészet, Somlóvásárhely

Cím
8481 Somlóvásárhely, Somló-hegy hrsz. 1070
GPS
47.1418, 17.3838
Borvidék
Nagy-Somló
Terület
Veszprém megye | Közép-Dunántúl
Telefon
+36 30 338 89 93
Email
pince@juhfark.hu
Honlap
www.juhfark.hu

A pincészetünk története úgy kezdődött, hogy a Pannonhalmi Apátság pincéjében a szorgos szerzetesek szívesen láttak volna még néhány hordó jó somlai bort az addigiak mellé. Nem is számított ez akkoriban furcsaságnak, hiszen a Somló-hegy szőlőültetvényeinek jelentős része akkoriban egyházi kézben volt.

Tovább

Az apátság a birtokot és a hozzá tartozó pincét egy bécsi családtól vásárolta meg, és az ő jó ízlésüknek köszönhetjük a jelenleg renoválás alatt álló, de rendkívül imponzás pinceépületet. Az államosítás során a pincéhez addig tartozó 4 hektárnyi szőlőt feldarabolták, a pincét pedig néhány négyszögölnnyi szőlővel a bécsi gazdák addigi vincelléreinek, a Fazekas családnak adták.

2001-ben ettől a Fazekas családtól vásároltuk meg a pincét, és majd egy tucatnyi zsebkendőnyi telekből a jelenlegi 3 hektáros birtokot. A régi pincéhez tartozó kis szőlőt ugyan a Fazekas család szépen gondozta, de a 3 hektár túlnyomó része teljes újratelepítésre szorult. Tiborral, az egykori vincellércsalád sarjával vágtuk a fejszénket ebbe a nagy vállalkozásba. Céljaink mit sem változtak az első naptól kezdve: folytatni szeretnénk azt a hagyományt, amit az apátság szerzetesei elkezdtek és a bécsi gazdák vittek tovább.

A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul.