Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Szent Tamás Pincészet

Pincészet, Mád

Alapítva
2009
Borász
ifj. Szepsy István
Cím
3909 Mád, Hunyadi utca 2.
Borvidék
Tokaj
Terület
Borsod-Abaúj-Zemplén megye | Észak-Magyarország
Telefon
+36 47 348 007
+36 30 643 4870
Email
szenttamas@szenttamas.hu
Honlap
www.szenttamas.hu

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2009-ben alakult Mádon abból a célból, hogy a mádi és a mád környéki dűlőkről egyedi, a termőhelyet hűen bemutató borokat készítsünk. Kezdetben 7 hektár ültetvénnyel rendelkeztünk, mára közel 25 hektár szőlőterületünk található kiemelt dűlőkön elsősorban Mádon, de Tarcalon, Rátkán és Tállyán is rendelkezünk parcellákkal.

Tovább

Tizenegy dűlőben dolgozunk, főként Furmint és Hárslevelű fajtával. Az eddig elkészült borok döntő többsége száraz, dűlőszelektált bor. Tőkéink többsége Mád legjobbnak tartott dűlőiben van, azok olyan részein, ahonnan más nem készített még bort hasonló felfogásban. Kis mennyiségben készítünk aszút és késői szüretelésű édes bort is amennyiben az évjárat lehetővé teszi a prémium minőség elérését. Szeretnénk a tokaji palackos erjesztésű pezsgő hagyományának megteremtésében szerepet vállalni, emellett az eredetvédelem, valamint őstermelők integrációjának szervezésében is részt veszünk.

A pince egy tipikus tokaji pince, ami a falu keleti részén nyúlik a Nyulászó hegy gyomrába. Nagyon jól látni a pince bizonyos pontjain azt a zeolit felhalmozódást, ami a Nyulászót a legrangosabb tokaji dűlők közé emelte. Egyébként ennek a talajszerkezetnek köszönhetően a pince-üreget boltozni kellett riolittufával, amit kőporral és helyben oltott mésszel erősítettek, több mint 200 évvel ezelőtt.