Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Grand Tokaj

Pincészet, Tolcsva

Főborász
Áts Károly
Cím
3934 Tolcsva, Petőfi Sándor u. 36-40
Borvidék
Tokaj
Terület
Borsod-Abaúj-Zemplén megye | Észak-Magyarország

A Grand Tokaj az állami tulajdonban lévő legjelentősebb magyar borászat, amely az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban borkészítésre és -értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag-termelésre és -felvásárlásra épül.

A korábban Tokaj Kereskedőház néven működő borászat 2013-ban lépett a megújulás útjára, amelynek hátterében a vállalat minőségi borkészítés melletti elköteleződése áll. A teljes átalakulást eredményező folyamat része, hogy jelenleg is zajlik a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati komplexum építése, valamint a pincészet vállalati és termékarculatának frissítése. 2016 folyamán megvalósul a teljes arculati megújulás, amelynek az említett névváltás volt az egyik fontos mérföldköve a borászat életében.

Tovább

Az átalakítás nemcsak azért szükséges, hogy a vállalat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeivel, hanem hogy a tokaji nedűk újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán.

A 70 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 40%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1150 hektár termőterületről és több mint 1400 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

A fejlesztéseknek köszönhetően a borászat a saját és a felvásárolt szőlőből magasabb színvonalú termékek előállítására képes. 2014-ben adták át a 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnokot, ami technológiailag alkalmassá tette a pincészetet a világszínvonalú borok előállítására. Jelenleg szerkezetkész az a 10 millió palack/év kapacitású palackozó, amelyik várhatóan 2016 őszén kezdheti meg működését. A következő években még további fejlesztések valósulnak meg a vállalat tolcsvai telephelyén és Szegiben, ahol egy teljesen új, a borvidéket bemutató látogatóközpont is épül.

A korszerűsítés jelentős eredményeket hozott a borászat szőlészeti ágában is. 2013 és 2015 között zajlott a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, és eredményeképpen egy olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, amelynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás.