Aki kimarad, lemarad. Kérd egyedi hírleveled és időben jelezzük kedvenc boros programjaid. Nem akarok lemaradni! Miben segít nekem a Bornaptár?

Várkapitány Pince

Pincészet, Doba

Alapítva
2007
Borász
Császár Attila
Cím
8482 Doba, Árpád út 19.
Borvidék
Nagy-Somló
Terület
Veszprém megye | Közép-Dunántúl

A Várkapitány Pincészet kézműves borászat. A borok hordóban erjednek, és legalább egy évig hordóban érlelődnek. Boraink testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat.

Tovább

Boraink stabilizálásához nagyon kevés derítőszert használunk, a természetes stabilizálódást részesítjük előnyben, ami az egy éves hordós érlelés során magától megy végbe, így a lehető legkevesebb íz- és illatanyagot vesszük ki a borból. A pincészet a tradicionális somlói fajták, juhfark, furmint, hárslevelű, olasz rizling mellett világfajtákat, traminit, sárgamuskotályt és cabernet sauvignont termeszt. 

Területeink a hegyen szétszórva találhatók, ami a mindennapi szőlőművelési munkát nehezíti, de a boraink minőségére kedvezően hat. Az egyre melegebb nyarak során szórt fényben érő szőlőterületeinken a szőlőszemekből kevésbé égnek ki a forróság hatására a savak, így a somlói borokra oly jellemző savkarakter sértetlenül megmarad borainkban a palackozásig. Négy hagyományos tároló pincével rendelkezünk, az Attila pince, Márton pince, Nándor pince és központi pincénk, a több száz éves Turul pince. E pince fölött kap helyet Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján épített birtokunk, amit borturisztikai vendégházként alakítottunk ki, megőrizve a térségre jellemző kulturális örökséget, természeti értékeket. 

Turul pincénk különlegessége abban rejlik, hogy a benne tárolt palackos boraink átveszik a pince egyedülálló rezgését, ezzel a somlói bor eddig is ismert pozitív élettani hatásait erősítve.